Външната комисия на ЕП допусна отлагане на затварянето на АЕЦ Козлодуй
Външната комисия на ЕП допусна отлагане на затварянето на АЕЦ Козлодуй / netinfo

Външната комисия на Европейския парламент подкрепи възможността за 8-месечно отлагане спирането на блок 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”. В документа е записано още, че България, както и други европейски страни са изправени пред опасността от недостиг на енергия и нарастваща енергийна зависимост от Русия в следващите години. Ето и коментара на българския евронаблюдател от БСП Евгени Кирилов:

Мисля, че резултатът е максимално положителен за интересите на България. Разбира се, трябва да внесем един реализъм – това е изразена политическа позиция, която ни дава възможност да започнем да действаме конкретно. Това не значи, че се отлага затварянето в края на годината. Но това създава една политическа атмосфера да можем като страна да работим по този въпрос и естествено дава една по-голяма чуваемост на нашите проблеми, свързани със затварянето. И не само на нашите, а самият текст говори за цялостната енергийна ситуация на Балканите.

Този текст ще създаде ли по-добра атмосфера около бъдещия дебат за изграждането на втората ни атомна централа АЕЦ „Белене”?

Всичко тук е на етапи трябва да изчакаме гласуването следващата седмица в планарна зала. Да се надяваме, че текстът ще остане, защото досега с по няколко гласа сме губили.

Този път аз имам надежда, че ще остане нещо добро от това, което е прието от външната комисия. Второ, това създава една солидна подкрепа на България да запази позицията си като енергиен център на Балканите. Това включва и отговор на Вашия въпрос за по-нататъшни действия, свързани с построяването на новата атомна електроцентрала.

Комисията по външните работи на Европейския парламент отхвърли "македонската" поправка към доклада на Джефри ван Орден за България.

Отхвърлената "македонска" поправка гласеше: "призовава българските власти да не допускат повече пречки пред регистрацията на политическата партия на етническите македонци и да прекратят всякакви форми на дискриминация и тормоз срещу това малцинство".

Има голям шанс на 29 ноември Европарламентът да одобри поправката на Джефри ван Орден за по-гъвкав подход спрямо трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това коментира пред Дарик българският евронабюдател Димитър Абаджиев.

Разчитаме на подкрепата на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти, допълни Абаджиев. По думите му, ако шансът за спасяването на двата реактора в момента е 1%, то след одобрението на Европарламента, този шанс ще нарасне до 10%.

Димитър Абаджиев призова българския кабинет да започне незабавни преговори със Съвета на министрите на Евросъюза за удължаване на живота на реакторите, при положение че този въпрос бъде одобрен от Европарламента на 29 ноември.