Вторият ядрен опит на КНДР е бил 4 пъти по-мощен от предишния
Вторият ядрен опит на КНДР е бил 4 пъти по-мощен от предишния / снимка: БГНЕС

Извършеният от Пхенян вчера втори подземен ядрен опит е бил приблизително четири пъти по-мащабен от предишния, извършен през октомври 2006 г. Освен това новият взрив е бил произведен на малка дълбочина, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на японския печат. Според експерти на организацията на Договора за обща забрана на ядрените опити взривът е бил на дълбочина от само 0,1 км. Японски специалисти по анализ на сейзмичните вълни изчисляват, че огнището на предизвиканото от взрива изкуствено земетресение може да се намира на дълбочина от нула до пет км.
   
Повечето експерти на Запад и в Япония предполагат, че мощността на взрива през 2006 г. е била под 1 килотон в тротилов еквивалент. Тазгодишният взрив се оценява на около 4 килотона.
   
В същото време министерствата на отбраната на Русия и на Южна Корея вчера обявиха, че мощността на задействаното ядрено устройство може да е достигнала 20 килотона. Ако това е така, той ще съответства приблизително на американските атомни бомби, хвърлени през август 1945 г. над Хирошима и Нагасаки.

Междувременно южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки южнокорейски служител, съобщи, че Северна Корея е готова да изстреля още една ракета с малък обсег в района на западното си крайбрежие. Това ще стане или днес, или в сряда.
  
"Северна Корея е обявила забрана за корабоплаване във водите на провинция Южен Пьонган между 25 и 27 май. Изглежда, че днес или утре тя ще изстреля ракета с малък обсег", заявил пред Йонхап неназован служител, предаде Ройтерс.

Външните министри от ЕС и няколко страни от Азия осъждат Северна Корея за нейния ядрен опит и го окачествяват като грубо нарушение на резолюциите на ООН. Това се казва в проекторезолюция на срещата на групата АСЕМ, която участват страните от Европейския съюз и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и Китай, Република Корея, Монголия, Пакистан и Япония, предаде Ройтерс.
   
В документа, който предстои да бъде одобрен на форума във Виетнам, събрал представители на общо над 40 държави, се призовава КНДР да не извършва повече ядрени опити, да спазва резолюциите на ООН и незабавно да се върне към шестстранните преговори.

Късно снощи Съветът за сигурност осъди новия ядрен опит на Северна Корея и заяви, че започва да подготвя резолюция по проблема, съобщава БТА.
   
Барак Обама е уверил лидерите на Южна Корея и на Япония, че САЩ остават верни на ангажиментите си към тяхната сигурност и за запазване на мира и сигурността в Североизточна Азия, предадоха ДПА и Франс прес. Таро Асо и Барак Обама са подчертали, че ще активизират координацията си в рамките на шестстранните преговори, чрез които международната общност се опитва да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената си програма. Обама е подчертал, че е сигурен, че международната общност ще даде "колективен отговор" на опитите на КНДР. 

Радиационният фон на цялата територия на руския Приморски край е в нормата, предаде ИТАР-ТАСС. В южните райони на областта той не надхвърля 14 микрорентгена на час при максимално допустими стойности от 30 мкр/ч. Радиацията се проверява на всеки три часа. Измерването й започна вчера, след като Пхенян съобщи, че е извършил втори подземен ядрен опит.
   
Приморският край е единственият регион на Русия, който граничи с КНДР. Общата граница там е дълга 18 км.
   
През 2006 г., след първия ядрен опит на КНДР, няколко дни бе измерван радиационният фон в Приморския край. Не бе засечено повишаване на радиацията.