ВСС НА ЛИБИЯ ЗАМЕНИ СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ С ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР
ВСС НА ЛИБИЯ ЗАМЕНИ СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ С ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР / netinfo
Висшият съдебен съвет на Либия промени на доживотен затвор присъдите на петте български медицински сестри, осъдени на смърт по обвинение в заразяването на 426 либийски деца със СПИН. С намаляването размера на присъдата, започва процедурата по задействането на юридическата спогодба между България и Джамахирията, която позволява медиците да доизлежат присъдата си в България.

При този сценарий, иначе наречен на юридически език „частично помилване” на българските медицински сестри, оттук насетне нещата са в ръцете на главния прокурор Борис Велчев, който трябва да изпрати писмо до районния прокурор на територията, на която се намира затворът Джудейда, с молба с искане да влезе в сила правната спогодба между Либийската Джамахирия и България, подписана през 1981 година, според която затворниците могат да излежат своите присъди, различни от смърт на територията на своята родина.

Тук обаче енигмата е дали трите съдебни дела, които в момента се водят срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, ще бъдат прекратени, защото в противен случай, ако не бъдат прекратени, очевидно това е много сериозна пречка българските медицински сестри и палестинският лекар да се завърнат в родината си.

Едното е граждански иск на семейства от Бенгази за обезщетяване по СПИН-процеса срещу българските медицински сестри за заразяването с вируса на две близначки. Другите дела са по-публично известни. Едното е на групата либийски офицери, които съдят българките и палестинеца за оклеветяване и набедяване. Това дело е на ниво Апелативен съд и то трябва да бъде гледано на 4 септември тази година, другото дело е съвсем скоро – то е на 18 юли и е на един-единствен либийски офицер, който се откъсна от голямата група либийски офицери, позакъсня с прошението си и подаде по-късно граждански иск срещу българките и палестинеца именно със същите мотиви – оклеветяване на доброто му име в момента, в който българските медицински сестри и палестинецът са разказвали на всеослушание и публично, че са били жестоко измъчвани.