Великобритания удължава ограниченията за българи и румънци
Великобритания удължава ограниченията за българи и румънци / netinfo

Великобритания обяви днес, че ще удължи до 2008 година ограниченията за българи и румънци, които искат да работят в страната, предаде Ройтерс.

Великобритания ограничи притока на работници имигранти от България и Румъния, след като двете страни влязоха в Европейския съюз на 1 януари тази година, за разлика от политиката си на отворени врати спрямо други източноевропейци, отбелязва Ройтерс.

Великобритания реши днес да запази визовите ограничения за работници от Румъния и България, след като правителството в Лондон призна, че е допуснало грешка при определянето на броя на чуждестранните работници на Острова, информира Асошиейтед прес.

Министърът на имиграцията Лиам Бърн съобщи днес, че сега действащите ограничения за имигрантите от двете страни се удължават.

Според правилата на Европейския съюз гражданите могат да се движат свободно през границите на блока на 27-те, за да търсят работа, но страните членки имат правото да поставят ограничения за новоприсъединилите се държави за период до седем години.

Въпреки че квалифицираните работници - адвокати, учители и медицински работници - имат право на същия достъп, с който се ползват страните, влезли в ЕС през 2004 година, то достъпът на нискоквалифицираните работници от България и Румъния е ограничен.

Вътрешното министерство на Великобритания обяви, че само близо 20 000 нискоквалифицирани работници от двете новоприети държави влизат годишно в страната и биват наемани основно в земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Германия и Люксембург приеха през септември да намалят ограничения на работници от новите членки на ЕС, но Австрия, Белгия, Дания и Франция все още не са вдигнали бариерите си.

Правителството в Лондон взе това решение заради обвиненията в некомпетентност, след като призна, че във Великобритания работят 300 000 чужденци повече, отколкото е предполагало. То се опитва да си върне инициативата, след като бе принудено драстично да ревизира официалните си данни за броя на чужденците, постъпили на работа в Обединеното кралство след 1997 г. от 800 000 на 1,1 милион души, съобщи днес по-рано британският вестник "Индипендънт" .