Вдовицата на Ясер Арафат внесе иск за разследване на убийството му
Вдовицата на Ясер Арафат внесе иск за разследване на убийството му / снимка: Reuters

Вчера вдовицата на Ясер Арафат - Суха, внесе в парижки съд жалба срещу неизвестно лице за убийството на съпруга й, починал в парижката болница Перси през 2004 година. По този повод Суха Арафат дава ексклузивно интервю за френския вестник "Фигаро", в което посочва няколко причини за това свое решение.

На първо място е, че дъщерята на Арафат - Захва, която е на 17 години, искала да знае от какво е починал баща й. На второ място Суха посочва приближаването на края на срока на давност на събитието. Във Франция този срок е 10 години. Не на последно място Суха Арафат изтъква и документалния филм на телевизия "Ал Джазира", в който се посочва, че швейцарска лаборатория е открила анормални количества полоний по дрехите на Арафат.

В интервюто вдовицата на Арафат казва, че авторът на този документален филм, американският журналист Клейтън Суишър, се свързал с нея в края на 2011 година и поискал от нея медицинския доклад за Арафат. Тя му се доверила, защото той бил сериозен журналист и е извършил 9-месечно разследване на смъртта на Арафат. На него тя поверила и пижама, две нощни шапчици, сако и бельо на Арафат, които той носел точно преди смъртта си. До този момент те били грижливо пазени в кутия, която Суха не смеела да отвори. Именно анализът на тези вещи е показал наличие на полоний.

В интервюто вдовицата на Арафат казва, че е поискала от болницата Перси достъп до пробите от урината и кръвта на Ясер Арафат, за да се използват те за нови изследвания. От там й казали, че те са били унищожени преди 4 години. Това я заинтригувало, защото давността по случая все още не е изтекла.

"Защо са унищожили част от медицинското досие. Та Арафат не беше кой да е, той беше държавен глава", казва Суха и допълва, че иска да разбере кой е унищожил пробите.

Тя разказва, че когато Арафат починал, тя останала с впечатление, че получава пълното му медицинско досие, водено през 17-те дни на неговата хоспитализация. Втори екземпляр от досието обаче е бил предаден на племенника на Арафат - Насър ал Кидуа, който после е бил член на правителството на палестинската автономия, пише БТА.

Суха си припомня, че французите направили всичко, за да спасят съпруга й и че тогавашният президент Жак Ширак й се обаждал всеки ден. Тя обаче не може да си обясни как една суверенна страна като Франция може да не знае какви са причините за смъртта на един държавен глава, лекуван в една от болниците й.

Суха Арафат отрича информациите, че изрично не е искала аутопсия на съпруга си, но подчертава, че тогава всичко е протекло много бързо и е била в шок от трагедията и не е настояла за такава аутопсия. Тя допълва, че сега искането й за ексхумация на тялото на Арафат се подкрепя от палестинската автономна власт, в частност от президента Махмуд Абас.

"Винаги съм твърдяла, че Арафат почина с тайните си. Не исках дори са си помисля за евентуално отравяне. Опасно е да се твърди подобно нещо без доказателства. Но в същото време хората не преставаха да ме питат на улицата как мога да допусна смъртта му да е обвита с толкова мистерии", казва Суха Арафат.