В Русия освободиха вероятен свидетел по случая Литвиненко
В Русия освободиха вероятен свидетел по случая Литвиненко / netinfo
Бившият подполковник от Федералната служба за сигурност (ФСС) Михаил Трепашкин, който твърди, че е предупредил Александър Литвиненко, че Кремъл е изпратил "ескадрон на смъртта" със задачата да го ликвидира, бе освободен от затвора, предаде Асошиейтед прес, като се позова на един от адвокатите му.

Михаил Трепашкин бе арестуван през октомври 2003 г. по обвинение в незаконно притежание на оръжие и по-късно беше осъден на затвор по друго обвинение – за издаване на държавни тайни. Той бе освободен от затвора Нижний Тагил край Екатеринбург, на 1500 км източно от Москва. „Най-лошото остана назад. Преди се борих сам, а сега имам много поддръжници”, заяви Трепашкин пред малка група журналисти и посрещачи в Екатеринбург.

Трепашкин, който започна да работи като адвокат след като напусна ФСС, беше задържан няколко дни преди да свидетелства в съдебен процес, свързан със серия експлозии в жилищни сгради в Москва и други руски градове през 1999 г., при които бяха убити около 300 души. Руските власти хвърлиха отговорността за експлозиите върху чеченски сепаратисти, но някои критици на Кремъл зявиха, че атентатите са били организирани от ФСС, за да бъдат използвани като претекст за започването на втора война в Чечения.