В някои райони на Македония ще има повторно гласуване
В някои райони на Македония ще има повторно гласуване / снимкa: Sofia Photo Agency

В Македония ще се състои прегласуване в общо 187 избирателни секции, където гласуването на предсрочните парламентарни избори на 1 юни беше анулирано от Държавната изборна комисия, а Върховният съд потвърди решението на ДИК, съобщават македонските медии.

Прегласуването ще се състои в секции в първи, втори и шести избирателен район, където живеят предимно албанци. Прегласуването ще реши най-малко десет депутатски места, писа неотдавна "Утрински весник". Според изчисленията на експерти на изданието евентуалното преразпределение на гласовете и на мандатите ще засегне най-много двете партии на албанците - Демократичния съюз за интеграция и Демократичната партия на албанците, докато коалицията "За по-добра Македония" на ВМРО-ДПМНЕ би могла да загуби едно депутатско място.

Във времето между двата вота представителите на международната общност нееднократно призоваваха гласуването да премине без насилие и инциденти, с което да се потвърди демократичния и честен характер на изборите. Всички политически партии се ангажираха за провеждането на честно и свободно гласуване без инциденти, а държавните институции заплашиха с крайно строги мерки всички, които се опитат да помрачат гласуването. В последния момент в Държавната изборна комисия постъпиха допълнителни искания за акредитация за наблюдатели - 106 от тях за чуждестранни - и 81 преводачи, а македонското сдружение МОСТ поиска още 22 акредитации.