В Милано спасиха бебе с външно сърце
В Милано спасиха бебе с външно сърце / netinfo

Уникална по рода си операция беше извършена в поликлиниката „Сан Донато“ в Милано, която е специализирана в научните изследвания на сърцето, съобщиха италианските медии.

Лекари оперираха бебе на 8 седмици от Камерун, което е страдало от ectopia cordis, което е вродена и много рядко срещана малформация на сърцето. Интервенцията беше определена от самата болница като „истинско събитие на науката“. Тя беше извършена от екип на педиатричната кардиохирургия под ръководството на Алесандро Фриджола и Алесандро Джамберти.

В различни форми болестта поразява 5-8 деца на всеки един милион новородени и почти винаги води до смърт. Става въпрос за дислокация на сърцето, което още при раждането на детето се намира извън тялото и пулсира „във въздуха“. Единствената надежда в тези случаи е то да се постави по хирургически начин във вътрешността на гръдния кош, което е почти невъзможно поради липсата на място и поради предизвикването на серия от усложнения.

Няма точни данни за това какъв процент от бебетата в света остават живи след оперирането при подобна аномалия. В случая в миланската болница е било създадено по изкуствен начин пространство за сърцето в гръдния кош. След това е бил възстановен самият гръден кош.

Според хирурзите операцията е приключила напълно успешно и бебето вече е било изписано. В момента то е в напълно нормално физическо състояние. Детето е родено в село до езерото Чад от 20-годишна майка. Италианската болница се е оказала единствената в света, която се е отзовала на призивите за помощ на една английска лекарка. (ПронтоСофия)