В Марсилия взривиха автоестакада в историческия център на града
В Марсилия взривиха автоестакада в историческия център на града / снимка: expedia.co.uk

В Марсилия успешно бе извършена планирана операция по взривяването на автоестакада, простираща се на няколко километра. Естакадата преминаваше през
целия исторически център на града и свършваше до голям тунел, водещ към Кан, Ница и Италия, предаде ИТАР-ТАСС. Тази марсилска автоестакада е добре известна на зрителите на филмовата поредица „Такси", тъй като на нея са заснети повечето преследвания с коли.

Мащабната операция по взривяването на бетонната конструкция започна днес сутринта след евакуирането на близо 2000 души от крайните квартали на Марсилия. Кметът на града Жан-Клод Годен наблюдаваше взривяването. В продължение на шест месеца в основите и пътната част на естакадата бяха направени отвори, в които бе сложен динамит.

Естакадата бе разрушена с два синхронни взрива, продължили по-малко от секунда. Отломките й тежат 9500 тона или приблизително колкото Айфеловата кула. На мястото на виадукта ще бъде изграден парков комплекс. Обновяването на центъра на града е част от общата програма „Марсилия - европейска столица на 2013 година", пише БТА.

Операцията по взривяването е струвала 30 милиона евро. Сега автомобилите ще минават по шосе на 300 метра от взривената естакада.