В Италия се засилва страхът от имигранти
В Италия се засилва страхът от имигранти / netinfo
Страхът от имигрантите и отхвърлянето им в Италия нараства. Над 43 процента от италианците смятат тези хора за заплаха за обществената сигурност, показва цитирано от Франс прес проучване, публикувано във вестник "Република".

Около 43 на сто от анкетираните възприемат имигрантите като заплаха за обществения ред и сигурност, докато през юли 2005 г. тази позиция е била поддържана от 39 на сто от интервюираните. Общо 34,6 процента от участниците в проучването мислят, че имигрантите застрашават културата, идентичността и религията им, спрямо 26,6 процента през юли 2005 г.

Доверието към имигрантите от арабските страни е най-слабо: едва 34,3 на сто от запитаните дават отговор в горната част на скалата по този показател. Следват представителите на Балканите (Албания, бивша Югославия, Румъния и България), които се ползват с 42,7 процента одобрение.

Най-добро е отношението към страните от Централна Европа (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Те са получили положителна оценка от 56,4 на сто от анкетираните. Все по-малко италианци разглеждат имигрантите като полезен за националната икономика ресурс. От 46,9 процента през юли 2005 г., днес така ги приемат 41,5 на сто от участниците в допитването.

Тези данни обаче съдържат известни разлики в зависимост от възрастта и политическата ориентация на анкетираните, отбелязва италианският всекидневник. Младежите проявяват повече свободомислие, а участниците с десноцентристки убеждения са по-склонни да се тревожат за културата и сигурността, коментира изданието.