В Холандия забраняват пушенето на обществени места
В Холандия забраняват пушенето на обществени места / netinfo

Предстояща забрана за пушене на обществени места може да има необичайни последици в Холандия. От 1 юли на пушачите ще е забранено да пушат в кафенета и ресторанти в Холандия.

В кафенетата с лиценз, които от 1976г. легално се продават цигари с канабис, забраната също ще влезе в сила, тъй като за разлика от консуматорите на "джойнт" в САЩ, европейците смесват канабиса с тютюн. Повечето пушачи обаче не се притесняват от забраната. "Ще си ги купуваме оттук, а ще ги пушим в къщи", успокояват се те. Според социолози, които се занимават с този вид зависимости, тази мярка носи риск. "Кафенетата са мястото, където човек се учи да пуши от хора, които знаят какво правят. Това е мястото, където службите за подпомагане могат да влязат в контакт с онези, които консумират твърде много", предупреждава социоложката Никол Маалсте.

Много от собствениците на такива кафенета твърдят, че ще спазват забраната, но има и такива, които ще разчитат, че контролът няма да е твърде строг. Лабораториите вече от своя страна са предупредили, че имат и друга работа, освен това да проверяват съдържанието на тютюн в цигарите с канабис.