US вестник определи като пародия делото срещу медиците ни
US вестник определи като пародия делото срещу медиците ни / netinfo

Под заглавие "Пародия на правосъдие" американският вестник "Вашингтон пост" публикува статия за делото срещу българските медицински сестри в Либия.

Изданието припомня, че преди осем години, когато е избухнала епидемията от СПИН в болницата в Бенгази, либийско издание е

стандарти и че в Либия децата често пъти са лекувани с непроверени кръвни продукти, а оборудването не всеки път се стерилизира, преди да бъде повторно употребено.

Американското издание припомня, че показанията на задържаните в Либия медици са изтръгнати с мъчения.

Изданието допълва, че аргументите на прокуратурата по новото дело срещу медиците в Либия се основават на доклад на петима либийски лекари. Сп. "Нейчър", получило достъп до доклада, го е предоставило на западни експерти, които за заключили, че там няма истински доказателства, отбелязва "Вашингтон пост".

Вестникът допълва, че либийският съд не е взел под внимание заключенията на двама видни специалисти по СПИН от Европа, според които епидемията в болницата в Бенгази е започнала, преди чуждестранните медици да са започнали работа в нея.

Европейската комисия и САЩ призоваха за освобождаването на здравните работници. Ако Либия все пак продължи напред с тази пародия на правосъдие, това ще бъде все едно да каже, че по-скоро предпочита да намира изкупителни жертви сред чужденците, отколкото да признае слабостите на собствената си здравна система, допълва изданието.

Първите жертви на това ще бъдат шестимата здравни работници, но те ще бъдат последвани от самите либийци, нуждаещи се от правителство, което честно да се изправи срещу истинските причини за инфекциите със СПИН, допълва изданието.