/ БТА
Президентът на Черна гора Яков Милатович и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дадоха съвместна пресконференция в Подгорица днес. Милатович отбеляза, че Черна гора е по-близо до Европейския съюз от другите страни кандидатки и че перспективата на страната да се присъедини към ЕС преди 2030 г. е доста реалистична и възможна. Фон дер Лайен от своя страна заяви, че разширяването е начело на приоритетите на комисията.

Мога да кажа със задоволство, че след години на по-пасивно отношение към региона на Западните Балкани и дълъг период на размисъл върху процеса на разширяване, тези въпроси са на върха на дневния ред на ЕС, отбеляза Милатович.

„Присъединяването на Черна гора към ЕС би било страхотно послание към всички други страни кандидатки, че процесът на разширяване е жив. В духа на всичко казано, ние се застъпваме за прилагането на принципите на регатата, според които ще се измерват индивидуалните постижения на страните“, каза Милатович.

Според черногорския президент налице са условия за ускоряване на процеса на европейска интеграция.

„Радвам се, че започнахме дискусиите. Черна гора е най-напредналата страна от дълго време и се радвам, че сте решени да запазите това", изтъкна Фон дер Лайен.

„Радвам се, че цялата страна избра един език и една посока. Работата за постигане на справедливост и просперитет за всички ще доближи Черна гора до Европейския съюз", добави
още председателят на ЕК. 

Тя изтъкна и важността на второто послание, което е свързано с икономиката. "Черна гора има потенциала да стане основен доставчик на електроенергия в региона. Вашата икономика е 50 процента от средната за Европа и има много неизползван потенциал, каза фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен започва четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани

На въпрос дали е възможно Черна гора да стане член на ЕС преди 2030 г., тя отговори: „Няма нужда да чакаме, Черна гора е лидер. Тя трябва да премине последния етап. Това, което е необходимо, е политическа воля, която виждам. Ако отговаряте на условията, няма да бъдем обвързани с дата. Насърчавам Черна гора да премине този етап възможно най-бързо и вратата ще се отвори“.

На въпроси, свързани с влиянието на Сърбия и избирането на Андрия Мандич за председател на парламента, Фон дер Лайен изтъкна, че Черна гора е независима държава и е свободна да избира своите лидери и институции.

След срещата си с новоизбрания премиер Милойко Спаич тя ще посети електропреносно съоръжение в Подгорица, което е част от Трансбалканския коридор за пренос на електроенергия, който е съфинансиран от Европейския съюз, информираха от Европейската комисия.
Антоанета Пунчева/БТА