Управляващите в Грузия претендират за победа на вота, екзитполът сочи опозицията
Управляващите в Грузия претендират за победа на вота, екзитполът сочи опозицията / снимки: Reuters

Управляващата партия на президента Михаил Саакашвили претендира за изборна победа над опозицията на парламентарните избори в Грузия, предаде Ройтерс, но резултатите от екзитпола прогнозират, че опозиционната партия "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишили ще спечели повече от половината от гласовете по партийните листи, по които се разпределят 77 от 150-те места.

Управляващото Единно национално движение заяви, че се е представило добре в индивидуалните избирателни райони, които попълват останалите 77 места в парламента, и че ще запази властта, предаде Ройтерс.

Екзитпол на държавната телевизия прогнозира 35 процента от пропорционалния вот за опозицията срещу 30 процента за управляващата партия, предаде Франс прес, отбелязвайки, че не е задължително това да се изрази в броя на спечелените депутатски места поради сложната смесена система на пропорционално и мажоритарно гласуване.

Управляващото Единно национално движение претендира, че е спечелило 53 от 73-те депутатски места в индивидуалната мажоритарна надпревара.

61 процента от избирателите са гласували на парламентарните избори в Грузия, съобщи говорителката на ЦИК Ека Азарашвили, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Управляващите в Грузия претендират за победа на вота екзитполът сочи опозицията
netinfo

Парламентарните избори в Грузия ще предопределят съдбата на страната и ще покажат дали бившата съветска република ще запази тесните си връзки със Запада или ще се върне обратно в руската орбита, отбелязва агенция Ройтерс в анализ по повод грузинския вот. Той е първият голям тест за настоящия президент на Грузия Михаил Саакашвили за 10-те години на власт, добавя агенцията.

Саакашвили твърди, че неговият противник на вота, милиардерът Бидзина Иванишвили, ще поддържа тесни връзки с Русия, с която Грузия води кратка, но катастрофална война през 2008 г.

Западът наблюдава внимателно случващото се в Грузия, защото иска страната да е стабилна заради ролята й в енергийните доставки за Европа и заради ключовото й геополитическо положение между Русия, Иран, Турция и Централна Азия.

Преди изборите видеозаписи от мъчения и сексуални издевателства над грузински затворници станаха повод за улични протести в страната. Записите бяха излъчени по два телевизионни канала, ръководени от противници на Саакашвили. Иванишвили се надява, че този скандал ще накара гласоподавателите, които до последно не са решили за кого да гласуват, да го подкрепят. Гневът на хората заради издевателствата над затворниците подкопа имиджа на Саакашвили като реформатор, който иска да изкорени корупцията и да наложи върховенството на закона.

"Гласувах срещу насилието и злоупотребите. Как мога да не гласувам срещу тях след онова, което видяхме по телевизията", каза гласоподавателката Натела Жоржолиани, след като е пуснала бюлетина в избирателната секция в училище в Тбилиси. Тя призна, че е гласувала за шестпартийната коалиция "Грузинска мечта" на Иванишвили, който промени грузинския политически пейзаж, обединявайки разединените опозиционни сили с влизането си в политиката преди по-малко от година.

Четиридесет и четири годишният Саакашвили трябва да подаде оставка след президентските избори идната година, когато реформите, даващи повече власт на парламента и на премиера и намаляващи правомощията на президента, ще влязат в сила.

Ако Единното национално движение на Саакашвили запази доминиращата си роля в парламента, това може да му позволи да остане на власт в тази 4,5-милионна страна, която е важен транзитен път на доставките на природен газ и петрол за Запада.

Ако партията на Саакашвили обаче изгуби водещата си роля в парламента, Иванишвили може да стане премиер и водещ грузински политик.

Според анализатори зад битката за парламента се води в действителност сенчеста война за лидерския пост в Грузия.

Ако "Грузинска мечта" спечели мнозинство в парламента, това ще е първото предаване на властта чрез избори от една партия на друга в Грузия след разпадането на СССР.

Петдесет и шест годишният Иванишвили притежава внушителен дом с изглед към Тбилиси, където е изложил творби на Деймиън Хърст и Рой Лихтенщайн. Неговото състояние се равнява почти на половината от грузинската икономика. До неотдавна обаче той живееше в такова уединение, че малцина в Грузия знаеха как изглежда.

Саакашвили, който гласува заедно със съпругата си холандка и малкия им син, твърди, че неговата партия представлява най-добрият шанс за Грузия за демокрация и реформи. Без да визира директно Москва, той намеква, че опозицията ще върне Грузия обратно към нейното доминирано от Русия минало.

Привърженици на Саакашвили обвиняват Иванишвили, който е натрупал повечето от парите си в Русия, че е подставено лице на Кремъл. Милиардерът отрича, но казва, че ще се справи по-добре от Саакашвили в поддържането на връзките с Москва. При управлението на Саакашвили дипломатическите връзки на Тбилиси с Москва бяха прекъснати заради войната през 2008 г. и заради руската забрана за внос на грузинско вино и минерална вода. По време на войната през 2008 г. Русия засили контрола си върху самообявилите се за независими райони в Грузия - Абхазия и Южна Осетия, които съставляват около една пета от грузинската територия.

Коалицията на Иванишвили твърди, че на вота е имало нарушения и насилие. В нейно прессъобщение се казва, че някои от наблюдателите на коалицията са били заплашвани по телефона от хора, твърдящи, че са от полицията. Наблюдателка на Грузинска мечта от Тбилиси е била нападната от неизвестен мъж с бейзболна бухалка и кракът й е бил счупен. Грузинската ЦИК съобщи за нападение срещу председател на избирателна секция в град Рустави, но подчерта, че като цяло вотът протича спокойно, допълва БТА.

Мнозина грузинци искат след изборите да се възстанови политическото и икономическото спокойствие на страната. Икономиката на Грузия, понесла удари от войната през 2008 г. и от световната финансова криза, отбеляза растеж от 2010 г. насам, но инфлацията вероятно ще достигне 6-7 процента до края на настоящата година.

Проучване на общественото мнение на американския Национален демократически институт през август показа, че партията на Саакашвили ще получи 37 процента от гласовете срещу 12 процента за "Грузинска мечта". Проучването обаче показа също, че 43 процента от анкетираните не знаят за кого да гласуват и биха подкрепили и двете партии. След скандала с издевателствата над затворници обаче по-мащабни проучвания не са правени.

Управляващите в Грузия претендират за победа на вота екзитполът сочи опозицията
netinfo