/ Guliver/Getty Images
Европейският съюз отпусна на Украйна първи фиксиран транш за бюджетна помощ на стойност 10 млн. евро от ЕС в помощ на реформите в държавното управление, съобщи пресслужбата на украинското правителство, цитирана от ТАСС.

По думите на министъра без портфейл Олександър Саенко, това е особено важно сега, когато е започнала мащабна реформа на министерствата. Кабинетът планира да привлече най-добрите специалисти чрез конкурс, за да се работи по усъвършенстване на структурите и създаване на нови подразделения за стратегическо планиране и политически анализ.

Европейските партньори на Украйна "отбелязват, че високо ценят усилията за реформа на държавното управление и отбелязват наличие на политическа воля за прилагане на промените", се казва в прессъобщението.

Миналата година посланикът на ЕС в Украйна Юг Мингарели представи обновената структура на европейската подкрепа за реформите в Украйна и обяви подготвяна от ЕС мащабна програма за помощ на стойност над 100 млн. евро.
 
Брюксел ще осигури експерти за управление на подкрепата за реформите и ще продължи да поддържа групата стратегически съветници, оглавявана от Лешек Балцерович и Иван Миклош
БТА