Уго Чавес благодари на венецуелците за участието им в изборите
Уго Чавес благодари на венецуелците за участието им в изборите / Reuters
Уго Чавес благодари на венецуелците за участието им в изборите
57333
Уго Чавес благодари на венецуелците за участието им в изборите
  • Уго Чавес благодари на венецуелците за участието им в изборите

Венецуелският президент Уго Чавес спечели четвърти пореден мандат, след като събра 54% от гласовете на изборите, побеждавайки съперника си Енрике Каприлес, кандидат на дясноцентристката партия "Справедливост над всичко". Избирателната активност надхвърли 80%. Чавес, който е начело на Венецуела вече 14 години, е и лидер на основаната от самия него Обединена социалистическа партия на Венецуела. Той е бивш военен и е лежал в затвора, след като беше сред водачите на несполучливия преврат срещу президента Карлос Андрес Перес през 1992-а.

Уго Рафаел Чавес Фриас е основател на така нареченото "боливарско" движение в южноамериканския социализъм, което прокламира икономическа самостоятелност на латиноамериканските държави. Политическата доктрина е кръстена на родения във Венецуела революционер Симон Боливар, който в началото на XIX-и век освобождава голяма част от Южна Америка от испанска власт. В своята победна реч пред поддръжниците си Чавес благодари на целия венецуелски народ за участието му в изборите.

"Отправям признанието си към всички, които гласуваха срещу нас. Признавам това, че уважавате демокрацията, благодаря за вашето участие и това, че изразявате гражданския си глас, който сте дали, въпреки че не сте съгласни с боливарските ни идеи."

Загубилият кандидат Енрике Каприлес е бивш губернатор на провинция Миранда, която граничи със столицата Каракас, като много от южните квартали на 6.5-милионния град се намират именно в нея. 40-годишният Каприлес прие загубата спокойно, но изрази увереност, че благодарение на милионите гласували за него, борбата за каузата му ще продължи.

"За мен, волята на народа е свещена. Всеки един от вас трябва да се гордее и в никакъв случай не бива да се чувствате сразени. Днес, ние сме построили една къща, в която сме се събрали 6 милиона души с една обща цел. Шест милиона! Божият път е правилен и Божието време предстои!"

10-те процента, с които Чавес спечели балотажа, е най-равностойния резултат от общо четирите избора за държавен глава, в които е участвал, като в предишните спечели с между 18 и 26 % срещу съперниците си. Той ще положи клетва като президент четвърти мандат на 10 януари догодина.