Дипломатическият представител на Руската федерация в Турция Андрей Карлов бе прострелян на изложба в столицата Анкара. Той е починал от раните си, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Срещу Карлов е стреляно в момент, в който той е изнасял реч. Нападателят е бивш турски полицай и той е неутрализиран.

Карлов присъствал на откриването на фотоизложба „Русия през очите на турците" в Галерията на съвременното изкуство в Анкара, когато срещу него е извършено покушение.

Бивш турски полицай убил руския посланик в Анкара

Нападателят е прострелял посланика в гръб. Той изстрелял срещу дипломата поне 10 куршума, скандирайки: „Отмъщаваме Ви за Алепо" и „Аллах Акбар". Карлов издъхнал от раните си.

Убиха руския посланик в Турция при покушение
netinfo

„Когато посланикът изнасяше реч, висок мъж, облечен в костюм, стреля във въздуха и след това да се прицели в посланика", разказа кореспондент на вестник "Хюриет", допълвайки, че „той каза нещо като „Алепо" и „отмъщение". След изстрела посланикът е паднал. Първоначално бе съобщено, че Андрей Карлов е в критично състояние, а по-късно стана ясно, че е издъхнал от раните си.

Русия квалифицира като терористичен акт убийството на посланик Карлов в Турция

Нападателят на руския посланик в Анкара е бил елиминиран. Той е бивш турски полицай, уволенен в рамките на разследването на опита за преврат през юли.

Русия квалифицира покушението срещу дипломата като терористичен акт.

източник: Фокус, БГНЕС

снимки: БГНЕС

видео: nova.bg