Убиецът от Анкара е охранявал Ердоган
Убиецът от Анкара е охранявал Ердоган / БГНЕС

Младият турски полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който в понеделник застреля руския посланик в Анкара, осем пъти е изпълнявал задачи по осигуряване на безопасността на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това се е случило след проваления опит за военен преврат от 15 юли 2016 година, съобщава вестник „Хюриет".

Бивш турски полицай убил руския посланик в Анкара

Той е бил част от втория обръч на охраната, разположен след личния екип бодигардове на Ердоган, твърди журналистът Абдулкадир Селви, известен с добрите си контакти сред управляващите.

Русия квалифицира като терористичен акт убийството на Андрей Карлов

Турските власти в момента разследват дали Алтънташ не е имал връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхула Гюлен, когото обвиняват за опита за преврат от 15 юли, като разследването стига и до училището, което той е посещавал. В телефонен разговор турският външен министър Мевлют Чавушоуглу е казал на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че турската страна има подозрения към Гюлен и за съучастие в убийството на посланика.

Турският външен министър: Мрежата на Гюлен стои зад убийството на руския посланик

Силите за сигурност са арестували вече 13 човека в разследването на убийството, включително и роднини на Алтънташ, съобщават турски медии. В разследването се е включил и екип от 18 човека, изпратени от Русия по договорка между държавните лидери Путин и Ердоган.

Източник: БГНЕС