/ БГНЕС
ЕС е готов да сключи до края на ноември споразумение с Лондон за оттеглянето на Великобритания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Оставки в британското правителство заради Брекзит

"Готови сме за действия и без споразумение, но предпочитаме да има сделка", добави той. Туск отказа да коментира събитията в Лондон от последните часове и оставките на министри от правителството на премиера Тереза Мей.

По-рано той изрази готовност да свика на 25 ноември сутринта извънредно заседание на Европейския съвет, на което да бъде оценено представеното снощи предварително споразумение с Великобритания. Ако това заседание се състои, на него се очаква ЕС да подкрепи договорката и да разреши начало на преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

Важна среща след проектодоговора за Брекзит

След утвърждаване от Европейския съвет предварителното споразумение ще бъде подложено на одобрение от Европейския парламент и националните и някои регионални парламенти (общински съвети) в ЕС. Снощи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние съобщи, че се предлага Великобритания да напусне ЕС на 29 март догодина, с преходен срок до края на 2020 година. Този преходен срок подлежи на удължаване, ако Лондон поиска и ако Европейският съвет се съгласи. В срока на прехода Великобритания няма да има глас в ЕС, но ще бъде длъжна да изпълнява неговите решения.