/ iStock/Getty Images
"Разработваната от Турция ваксина на базата на вирусоподобни частици ще бъде ефективна срещу всички мутации на коронавируса", заяви пред агенция ДХА турският експерт по инфекциозни болести и клинична микробиология доц. Юмит Савашчъ.

По думите на учения в изследванията досега на тази ваксина, която е включена в списъка на кандидат-ваксините на Световната здравна организация /СЗО/, не са наблюдавани сериозни странични ефекти. Той напомни, че във фаза 2 от изпитанията на препарата на базата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP/ като доброволец е участвал и министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

"Ако и при изпитанията от фаза 3 ефективността на VLP-ваксината бъде висока, ние мислим, че тя ще е ефективна в голяма степен и срещу мутациите на вируса", каза доц. Савашчъ. "Следователно тя ще осигурява по-ефективна и по-добра защита", добави той.

Турският учен изтъкна, че този вид технология е изключително иновативен и не се прилага при другите видове ваксини срещу COVID-19. Тази ваксина се разработва под шапката на Турския съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/, чийто ръководител наскоро заяви, че фаза три от изпитанията на препарата се очаква да стартира през август. По думите на проф. Хасан Мандал, директорът на ТЮБИТАК, Турция към момента работи по общо седем ваксини против COVID-19.

Преди няколко дни Турция започна третата фаза на изпитанията на друга своя ваксина, наречена Turkovac, която спада към групата на инактивните ваксини срещу коронавируса.
БТА