/ Gulliver/Getty Images
"Международната общност "не успя да се представи добре на изпита" при управлението на пандемията от коронавирус", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч на откриването на дипломатическия форум в Анталия, съобщава Анадолската агенция.

Байдън и Ердоган се договориха за Афганистан

Ердоган отбеляза, че Съветът за сигурност на ООН е поставил за разглеждане в дневния си ред най-голямата здравна криза в историята 100 дни по-късно. Той заяви, че не трябва да се допуска ваксинационен национализъм и повторение на грешките от периода на пандемията.

Ердоган изтъкна, че когато турската ваксина против коронавируса бъде готова, Турция ще я сподели с цялото човечество. "Турция иска да засили сътрудничеството във всички географски райони от Африка до Латинска Америка, от Тихия океан до Азия в бъдещия период", посочи още турският президент.

От нас зависи енергийните ресурси в Източното Средиземноморие да бъдат повод за сътрудничество, а не за конфронтация, заяви Ердоган. В дипломатическия форум в Анталия участват 10 държавни и правителствени ръководители, 42 външни министри, трима бивши държавни и правителствени ръководители, над 50 представители на международни организации или бивши правителствени представители, според данни на турското външно министрество.

Ердоган: ЕС не може да бъде център на сила без Турция

На тридневния форума под наслов "Иновативна дипломация: нова ера, нова подходи" ще бъдат дискутирани и анализирани в дълбочина теми от глобална важност, включително за Балканите, бъдещето на Европа, трансатлантическите отношения, въпроса за бежанците и миграцията и заплахата от тероризма. На форума ще има и сесия, посветена на турското предложение за международна конференция за Източното Средиземноморие.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано тази седмица, че дипломатическият форум в Анталия е първият подобен форум, фокусиран специално върху дипломацията. Той припомни, че форумът бе отложен миналата година заради пандемията.

"Ние искаме всеки един въпрос да бъде обсъден по иновативен и креативен начин", каза Чавушоглу и добави, че целта е форумът да бъде либерална дискусионна платформа, отразяваща различни гледни 
БТА