/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Ердоган е подложен на остри критики, след като разкри, че е получил три дози ваксина срещу коронавируса, въпреки че страната му се бори да осигури достатъчно дози за работниците на първа линия, пише британският вестник The Times.

Лидерът получи първата си доза от китайската ваксина Sinovac на 14 януари и беше един от първите хора в Турция, които бяха ваксинирани, пише Фокус. Той получи втори доза на Sinovac на 11 февруари и разкри тази седмица, че впоследствие е получил трета доза на 10 март. Президентът не потвърди дали това е също Sinovac или Pfizer/BioNTech, каквато Турция също е набавила.

Смята се, че 67-годишният Ердоган е първият световен лидер, който признава, че е получил три дози, и каза, че е направил това, за да провери дали това повишава нивата на антителата му. Учените твърдят, че може да са необходими „бустер дози“ или ежегодни ваксини срещу COVID-19 за укрепване на имунитета след препоръчаните две дози.

По времето, когато той получи допълнителната доза, на хората, получили първата си доза от препарата на Pfizer, беше казано, че ще трябва да чакат 12 седмици за втората, а не един месец, поради недостиг на ваксини в Турция. Енгин Йозкоч, ръководител на парламентарната група на основната опозиционна партия, заяви: "Няма дори една по доза за гражданите, а има три за Ердоган." 
Фокус