/ /Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се разбрали на срещата си тази седмица Турция да поеме водеща роля в осигуряването на безопасността на летището в Кабул след изтеглянето на американските сили от Афганистан, предаде Ройтерс, позовавайки се на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Двамата лидери обаче не са успели да разрешат въпроса около покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400, призна Съливан. Спорът обтяга отношенията между двата съюзника от НАТО от дълго време. Съливан посочи, че на срещата си в понеделник Байдън и Ердоган са обсъдили въпроса за Афганистан. Ердоган е поискал определени форми на подкрепа от САЩ за осигуряване на безопасността на летището, а Байдън се е ангажирал да осигури тази помощ, каза Съливан.

По думите на съветника лидерите са поели ясен ангажимент, че Турция ще поеме водеща роля в обезпечаването на сигурността на международното летище "Хамид Карзай" и сега се работи по това как да се доведат нещата до там.

В изказването си, което е първото съобщение за разговора Байдън-Ердоган от американска страна, съветникът не уточни как двете страни ще преодолеят безизходицата около покупката на системите С-400 от Турция. Проблемът накара Вашингтон да отстрани Анкара от програмата за изтребителите Ф-35 и да ѝ наложи санкции.

"Те го обсъдиха. Нямаше решение на въпроса", каза Съливан, добавяйки, че двете страни са се ангажирали да продължат диалога по темата за системите С-400.

Остава неизвестно и дали Байдън е повдигнал в разговора с Ердоган въпроса за човешките права, поради който Анкара търпи критики от САЩ, отбелязва агенцията. 
БТА