/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта важността на Турция за ЕС, като заяви, че интеграцията на страната в евросъюза е от жизненоважно значение за това съюзът да се превърне в център на сила, съобщава в. "Дейли Сабах".

Не е възможно за ЕС да постигне своята цел да бъде притегателен център и център на сила без Турция, посочи Ердоган в изказване на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в Анталия.

Той заяви, че Анкара очаква ЕС незабавно да се избави от стратегическата си недалновидност и да придвижи напред процеса на присъединяване на страната с позитивен дневен ред.

Ердоган планира разговори с много световни лидери покрай срещата на НАТО

Ердоган изтъкна, че страните от района на Югоизточна Европа нямат "лукса" да седят и да гледат случващото се във връзка с нелегалната миграция.

Той отправи също предупреждение срещу засилването в глобален мащаб на расизма, ислямофобията и антимигрантските настроения, превръщайки се постепенно в проблем на националната сигурност.

ПСЮИЕ обединява Турция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Репулика Северна Македания, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватия, Молдова и Черна гора и е "символ на общата воля на страните от региона да подобрят сътрудничеството помежду си и да създадат трайна стабилност в Югоизточна Европа", посочи турското външно министерство.

Турция пое председателството на ПСЮИЕ на 1 юли 2020 г. за срок от една година и ще го предаде на Гърция на 1 юли тази година.
БТА