/ iStock/Getty Images
Обещанието на американския президент Доналд Тръмп да предприеме енергични мерки срещу незаконната имиграция и да промени условията за законна имиграция беше в центъра на победоносната кампания на републиканския кандидат на изборите през 2016 г. и остана на едно от челните места в дневния му ред в Белия дом.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, вероятният кандидат на демократите, обещава да преразгледа много от тези политики и да прокара собствен дневен ред, ако спечели изборите на 3 ноември.

Ето някои от техните позиции по въпроса за имиграцията:

Ограничения върху имиграцията, свързани с коронавируса

Тръмп драстично ограничи имиграцията и пътуванията в САЩ по време на пандемията от коронавируса, като твърди, че мерките са необходими поради здравни съображения и за защита на работните места на американските работници.

По-рано този месец неговото правителство обяви нови правила, които може да принудят десетки хиляди чуждестранни студенти да напуснат страната, ако университетите им провеждат занятията онлайн по време на пандемията.
 

В отговор на тази политика Байдън изрази подкрепа в Туитър за чуждестранните студенти.

"Те учат тук, внасят нововъдения тук и правят Америка такава каквато е", каза той и добави: "Доналд Тръмп не разбира това."
 

Изправено пред силна опозиция от страна на колежите, бизнес асоциациите, технологичните компании и профсъюзите, правителството на Тръмп изостави плана си по-рано тази седмица, но може да преразгледа въпроса.

По време на пандемията Тръмп ограничи влизането на много чуждестранни работници и имигранти, кандидатстващи за "зелена карта" за постоянно пребиваване, като каза, че мерките ще помогнат на американските работници на фона на съсипаната от коронавируса икономика.

Байдън тогава написа в Туитър, че Тръмп ограничава имиграцията, за да отклони вниманието от реакцията на неговото правителство на пандемията, и че "мигрантите помагат за ръста на икономиката и създават работни места".

Тръмп също така прилага фокусирана върху здравето политическа мярка, която позволява на американски власти бързо да депортират мигранти, заловени на границата с Мексико, като заобикалят стандартните законови процедури.

Байдън заяви, че ще спре депортациите за 100 дни, след като заеме президентския пост, но предизборният му щаб още не е коментирал свързаните с коронавируса гранични правила.

"Мечтатели"

Върховният съд на САЩ се произнесе през юни срещу решението на Тръмп през 2017 г. да прекрати програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA), защитаваща от депортация мигранти, станали известни като "мечтатели", които са били доведени незаконно в САЩ в детска възраст.
Съдебното постановление, което определя спирането на програмата от Тръмп като "произволно и своеволно", оставя на правителството опцията да преразгледа своето решение - нещо, което се очаква да се случи през идните дни или месеци.

Програмата DACA, създадена от тогавашния президент Барак Обама през 2012 г., спасява от депортиране и издава разрешително за работа на близо 644 00 главно младежи, предимно от латиноамерикански произход, но не им прокарва път към гражданство.
Байдън казва, че ще преразгледа "жестокото решение" на Тръмп за спиране на програмата и ще засили защитата на "мечтателите". Той възнамерява да им позволи да кандидатстват за федерална студентска помощ за следване в колеж.

Стената по американско-мексиканската граница

Обещанията на Тръмп да построи стена по американско-мексиканската граница и да накара Мексико да плати за нея бяха крайъгълният камък на твърдата му имиграционна реторика по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г., което ентусиазира привържениците му и разгневи демократите.
Напредъкът по изграждането на стената обаче е ограничен, а Мексико отказа да плати за нея, което принуди американското правителство да поеме разходите, частично със средства на Пентагона. Федералните съдебни регистри показват, че правителството на Тръмп е активизирало кампанията си за отчуждаване на земя за построяване на стената.

Планът на Байдън за имиграцията би спрял отклоняването на средства от бюджета за отбрана, за бъде изградена стената, и вместо това се фокусира върху засилване на граничния контрол, включително инвестиции за подобряване на инфраструктурата за проследяване на входните точки.

Разделяне на семейства

Политиката на Тръмп за "нулева толерантност" при борбата с незаконното пресичане на границата доведе през 2018 г. до ситуация, при която няколко хиляди деца бяха насилствено разделени от своите родители или настойници, задържани на границата с Мексико.

Политиката, определяна от правителството като възпираща, предизвика възмущение, а негативната реакция принуди Тръмп да подпише изпълнителна заповед за прекратяване на тази практика. Правителството обаче продължи да разделя стотици деца от пълнолетните им роднини, с които пътували.

Байдън би прекратил наказателното преследване на родители заради несъществени нарушения на граничния режим, което той нарича "тактика за сплашване", и би превърнал събирането на децата със семействата им в приоритет.

Забрана за пътуване

Тръмп подписа заповед, забраняваща влизането на мигранти от седем преобладаващо ислямски държави - мярка, която според Байдън и други критици е дискриминационна срещу мюсюлманите. Федерален съд блокира първоначалната забрана, но през 2018 г. Върховният съд подкрепи нейна видоизменена версия, която оттогава обхвана още страни.

Байдън обещава на отмени забраните, като ги нарича злоупотреба с власт, "насочена главно срещу чернокожите и цветнокожите мигранти".




 
БТА