Терористът Мохамед Абрини: Франция бе обявена за враг
Терористът Мохамед Абрини: Франция бе обявена за враг / БГНЕС

Великобритания не е цел на атентат, твърди съучастникът в терористичните удари в Париж и Брюксел Мохамед Абрини. Показанията му са били прочетени пред британски съд и бяха цитирани от медии в Белгия.

Абрини стана известен като "мъжа с шапката" на кадрите от атентата на летището в белгийската столица. След задържането му властите съобщиха, че той сътрудничи, а в медиите се появиха предположения, че може да бъде обявен за защитен свидетел.

Салах Абдеслам е изиграл по-голяма роля при атаките в Париж, отколкото признава

Делото във Великобритания се води срещу двама предполагаеми джихадисти, които изпратили 3000 лири на Абрини. По думите на Абрини тази сума няма общо с терористична дейност и е твърде нищожна. Според него организирането на атентат струва много повече.

Мохамед Абрини: Бях обявен за международно издирване, a се движех спокойно

Доколкото ми е известно, няма планове за удар на "Ислямска държава" срещу Великобритания, заявил Абрини пред следствието. Доколкото знам, Франция бе обявена за враг. Британските служби за сигурност са по-напреднали, имат по-добри способи за наблюдение и това прави нападенията по-трудни, пояснил той.

Неотдавна френският Център за анализ на тероризма изчисли, че атентатите на 13 ноември миналата година в Париж са стрували на организаторите 82 хиляди евро. Сумите най-често са били превеждани през системи и чрез способи, които не оставят следи.

Белгия замразява сметки на предполагаеми терористи по бързата процедура

Най-голямото перо в бюджета на атентаторите са били пътните разходи - около 27 хиляди евро за придвижване от Сирия, 20 хиляди евро е струвало наемането на тайните квартири. За оръжия терористите са платили едва 16 хиляди евро, а 11 хиляди евро е струвало наемането на автомобили. За фалшивите документи за самоличност са били похарчени 5000 евро, а за телефон - 3000 евро.

Източник: БТА