Тадич ще обсъжда европейското бъдеще на Сърбия с представители на ЕС
Тадич ще обсъжда европейското бъдеще на Сърбия с представители на ЕС / снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Борис Тадич ще направи официално посещение в Брюксел, за да обсъди как Сърбия да се присъедини възможно най-скоро към Европейския съюз, съобщи сръбската държавна телевизия, цитирана от БТА.

Тадич ще се срещне с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Двамата ще разискват отношенията между ЕС и Сърбия и най-новото развитие на събитията в Сърбия и региона.

Тадич ще е придружаван в Брюксел от сръбския премиер Мирко Цветкович, вицепремиера за европейската интеграция Божидар Джелич и министъра на външните работи Вук Йеремич.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и еврокомисарят за разширяването Оли Рен ще се срещнат със сръбската делегация.

Според европейски дипломатически източници в Брюксел се очаква двете страни да разговарят за "размразяване" на временното споразумение и бъдещия ход на ратифицирането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, както и за сътрудничеството с трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия.

Според оценки на дипломати в дневния ред ще бъде включен и статутът на мисията на ЕС в Косово, както и инициативата на Белград да се потърси мнението на Международния съд за законността на отцепването на Косово.

В интервю за агенция Фонет сръбският президент подчерта, че е важно Сърбия да ратифицира възможно най-скоро Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС и след това да получи статут на кандидат и да си осигури достъп до фондовете на ЕС.

Той каза, че приключването на сътрудничеството с трибунала в Хага е една от най-важните цели на сръбското правителство. Попитан дали има напредък в издирването на Ратко Младич, Тадич заяви, че отговорните служби вършат работата си и всички, обвинени от трибунала, ще бъдат изправени пред него.

Тадич добави, че скоро ще изпрати в САЩ свой представител, който да обсъди спорните въпроси в отношенията между Белград и Вашингтон. Без разбирането и подкрепата и на САЩ, подчерта Тадич, не могат да бъдат защитени интересите на Сърбия в Косово.

Тадич, който е председател на комитета за честване на "годината на образованието в Сърбия", заяви, че отбелязването на 200-годишнината от създаването на Белградския университет има огромно значение, тъй като без инвестиции в образованието и науката няма повишаване на жизнения стандарт. Той изтъкна, че образованието и културата са инвестиция в икономическото развитие и идентичността на Сърбия.

Нищо от своята идентичност не изгубиха българите, румънците и гърците. Кирилицата вече е в ЕС и ние би трябвало да сме в ЕС, за да имаме повече възможности за утвърждаване на нашата идентичност, заяви сръбският президент.