Тачи вярва, че и Русия ще призна Косово
Тачи вярва, че и Русия ще призна Косово / снимка: БГНЕС

Русия ще признае Косово като независима държава, твърди косовският премиер Хашим Тачи. „Властите в Москва се отнасят с разбиране към плана на Марти Ахтисари, който за Косово, заедно с конституцията, са единствените легални документи”, изтъква той.

 

Руското дипломатическо представителство активно участва в процесите в Косово и Москва е  изненадана в положителен аспект от това, което се случва в страната. „Не казвам, че това ще се случи в близко бъдеще, но сръбското признаване на Косово би ускорило този процес”, каза Тачи в интервю за белградския вестник „Политика”, допълвайки, че не изключва възможността Русия да признае Косово преди Сърбия.

Според косовския премиер никой в Белград не е убеден, че може да върне Косово в рамките на Сърбия, а Белград трябва да поиска прошка от гражданите на Косово за всичко, което е направено, макар че и това не би изтрило мъката.

 

Косовският премиер изрази готовност да дойде в Белград да преговаря със сръбските власти, от което по думите му „всички ще спечелят”.