Тачи обвини властите в Белград за насилието в Косово
Тачи обвини властите в Белград за насилието в Косово / снимки: БГНЕС
Премиерът на Косово Хашим Тачи обвини властите в Белград, че "подклаждат насилието" в Косово, след сблъсъците между косовски сърби и международните сили, при което имаше десетки ранени. "Жалко е, че сръбското правителство не е научило урока от миналото", каза Тачи пред журналисти в Прищина.

"Те мислят, че могат да осъществяват целите си от миналото като вдъхновяват насилие в новото Косово", заяви той по повод насилието между полицията на мисията на ООН (ЮНМИК) и сърбите в Косовска Митровица.

"Много съм загрижена от това, което става в Митровица и сръбските ръководители трябва твърдо да кажат на сърбите, живеещи в Косово, че не е моментът да за извършват провокации", каза американският държавен секретар Кондолиза Райс на пресконференция в рамките на двудневна визита в Москва.

33 членове на международните сили на реда и 80 сърби бяха ранени в етнически разделения град Митровица, след като полицията на ООН проведе операция, целяща да принуди сърбите да напуснат сградата на съда на ООН, която демонстрантите бяха окупирали от петък. Посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин обвини Атлантическия алианс, че е използвал "непропорционално голяма сила" при задържането на сръбските демонстранти. Той предупреди, че има риск за задълбочаване на насилието.

По време на провеждането на съвет НАТО-Русия, ние "поискахме да разберем защо е използвана непропорционално голяма сила срещу демонстрантите, включително жени и деца, намиращи се в сградите", посочи Рогозин. "Искам ескалацията да спре", каза още той и подчерта, че "този, който има най-много власт (а именно силите на НАТО КФОР) трябва да прояви въздържаност и да не взима страна, да не се намесва в политически ситуации и действията му да остават стриктно само в рамките на мандата на ООН". Той предупреди, че ако ескалацията на насилието продължи, "това ще означава нов, тежък конфликт без изход".

Трийсет и двама сърби, арестувани по време на сблъсъците вчера в Косовска Митровица, бяха освободени, съобщи косовската полиция. Общо 53 сърби бяха арестувани при намесата на полицията срещу окупирането от сръбски демонстранти на съда в ООН. 21 от задържаните сърби успяха да избягат. Други 32 бяха прехвърлени в Прищина, но по-късно вечерта бяха освободени и върнати в Митровица, съобщи полицията в Косово.