Речта на руския президент Владимир Путин пред политическия и военен елит на страната днес показа, че той е загубил връзка с реалността, каза високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

В словото си Путин заяви, че ще продължи "специалната военна операция" в Украйна, и обвини ръководения от Съединените щати алианс НАТО, че разпалва конфликта, воден от погрешното си убеждение, че може да победи Москва в глобална конфронтация, отбелязва агенцията.

"Той живее в напълно различна реалност, където няма възможност да се води диалог за правосъдието и международното право" каза пред Ройтерс Михайло Подоляк, съветник на Зеленски по политическите въпроси.

"Русия се намира в задънена улица. Във възможно най-отчаяната ситуация. Каквото и да направи Русия, това само ще влоши положението й", обобщи Подоляк. Той каза, че Путин е объркан и не разбира ситуацията, и прогнозира, че това ще доведе до повече трудности за Русия в близко бъдеще.

"Това означава, че хаосът както на бойното поле, така и вътре в Русия, ще нараства", добави Подоляк.

От самото начало на войната представители на украинските власти подчертават значението на вътрешните разногласия в Русия, отбелязва Ройтерс.
Симеон Томов/БТА