Сърбия настоява преговорите за Косово да продължат
Сърбия настоява преговорите за Косово да продължат / BGNES
Сръбският президент Борис Тадич заяви, че Белград се надява преговорите за бъдещия статут на Косово да продължат след дебата в Съвета за сигурност на ООН на 19 декември.

„Очаквам няколко инициативи и една от тях е продължаване на преговорите, което ние подкрепяме. Надявам се и други страни да подкрепят тази инициатива, на първо място Русия и Китай” – това каза Тадич по телевизионния канал Б92, цитиран от БГНЕС. Съветът за сигурност ще обсъди въпроса за Косово на 19 декември на основата на доклада на тройката посредници (ЕС, САЩ, Русия), в който се констатира провала на преговорите между косовските албанци и сърбите за бъдещия статут на Косово.

За Сърбия, подкрепяна от Русия, независимостта на Косово е неприемлива. Албанците в Косово, подкрепяни от редица европейски страни и САЩ, обявиха намерението си да провъзгласят независимост на провинцията след провала на преговорите. Президентът Тадич, който се кандидатира отново за президент на изборите на 20 януари, се кълне, че никога няма да приеме независимостта. „Докато съм президент на Сърбия, няма да се съглася с независимостта на Косово”, заяви Тадич.

Премиерът Воислав Кощуница окачестви като неприемливо и обидно предложението на Европейския съюз Сърбия да се присъедини към ЕС, ако се откаже от Косово.