/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи в Берлин назначи съпружеска двойка, която да споделя работата си като посланик в Словения, безпрецедентна за Германия възможност, която им позволява да балансират между работата и семейния живот.

Натали Каутер - на 45 години и Адриан Полман, който е на 43, заявиха, че ще споделят поста в столицата Любляна за четири години от август.

Американското посолство в София с финансова подкрепа за доброволчеството

И двамата работят за министерството от 2005 г., а работата в чужбина е част от професията, но имат три деца и желаят да намерят удобно за семейството решение.

Те излезли с идеята за споделяне на работа и я предложиха на външния министър Хайко Маас, който се съгласи да бъде опитана.

Френският посланик рецитира химна на Светите братя на български (ВИДЕО)

"Основната мотивация за този модел беше осъзнаването, че искаме и трябва да прекарваме повече време с децата си", заяви Полман пред телевизия ARD. Той ще бъде посланик през първите осем месеца, а след това Каутер ще поеме осем месеца по въртяща се система.

Те вече са си вършили работа споделено - като съвместни заместник-посланици в Сараево, Босна и Херцеговина.

Въпреки новата уредба, все пак ще има заместник посланик в Любляна, ако единият от тях се разболее.

Радев договори с китайския посланик сформиране на съвместен център за иновации в София

Според информацията на ARD двойката признава, че като личности са много различни, но се надяват, че това няма да доведе до дипломатически обърквания.

"Ние гледаме по сходен начин на повечето неща", каза Полман. "Не се притеснявам прекалено, че ще има големи разриви или разлики между различните фази."

Семейства-посланици, макар и рядкост, е имало и преди. Швейцария определи двойка за съвместни посланици в Тайланд през 2009 г., а Франция също номинира екип съпруг и съпруга в Загреб между 2016-2019 г.
БГНЕС