Светът иска САЩ и ИРАН да оказват по-слабо влияние
Светът иска САЩ и ИРАН да оказват по-слабо влияние / netinfo

Иран е страната, която най-много хора по света биха искали да бъде по-малко силна, следвана непосредствено от САЩ, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

Според проучването, в което са участвали 57 хиляди души от 52 страни, 39 процента искат да видят влиянието на Иран намалено, в сравнение с 37 процента за САЩ. Само 14 процента от анкетираните искат Иран да бъде по-силен, докато 26 процента смятат, че по-голямо американско влияние може да направи света по-добро място.

Според изследването, направено по поръчка на Европейския съвет за външни отношения - структура на Европейския съюз, повече са хората, които искат Русия и Китай да имат по-малко мощ, отколкото онези, които се надяват те да се сдобият с повече влияние. 35 процента от анкетираните искат ЕС да е по-влиятелен за в бъдеще, докато 20 процента са на обратното мнение.

Резултатите от проучването показват, че обществото не копнее за свят, в който хегемонията на САЩ е просто заменена с други военни сили като Русия и Китай.

Изглежда, че се увеличава подкрепата за страни, чийто възход не е свързан с военна мощ в световните представи, пише в документа, според който Индия, ЮАР и Бразилия се ползват с положителен рейтинг. Изследването е било проведено през юли и август от „Галъп Интернешънъл“.