Страните от Г-8 се договориха за ограничаване на вредните емисии
Страните от Г-8 се договориха за ограничаване на вредните емисии / снимка: БГНЕС

Лидерите на групата на най-развитите икономически страни се договориха да направят опит да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 година. Това стана ясно след срещата на високо равнище в италианския град Л'Акуила, съобщи БиБиСи.

Американският президент Барак Обама заяви, че страните са направили голяма крачка в справяне с климатичните промени. Президентът на САЩ добави, че развитите страни са поели отговорността да поемат инициативата в борбата срещу климатичните промени.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки Мун обаче това е крайно недостатъчно и трябва да бъдат определени и целите до 2020 г.

По-подробното обсъждане на въпросите на климата ще продължи на специализираната конференция в Копенхаген, където трябва да бъдат определени окончателно сроковете и обемите за съкращаване на вредните газове, заявиха участниците във форума. 

Страните от Г-8 и петте най-бързо развиващите се пазарни икономики (Бразилия, Мексико, Китай, Индия, ЮАР) плюс Египет, Австралия, Индонезия и Южна Корея одобриха "Световен дневен ред", допълва БТА. Документът се приема за първи път в историята на Г-8. "Световният дневен ред" извежда на преден план борбата с икономическата криза, помощта за бедните страни и възобновяването на преговорите от Доха под егидата на Световната търговска организация. Последното решение се обявяваше като една от целите на срещата в Л'Акуила.