Станишев започва тридневно посещение в Молдова
Станишев започва тридневно посещение в Молдова / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев започва официално тридневно посещение в Молдова по покана на колегата си Василе Тарлев. Това е първата визита на български премиер в Молдова след обявяването на независимостта й.

В първия ден от визитата на премиера Сергей Станишев е предвидена среща „на четири очи” с молдовския му колега Василе Тарлев. По-късно ще има пленарно заседание между двете официални делегации. В българската са включени заместник-министърът на външните работи Евгения Колданова, на образованието – Ваня Добрева, на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов и Явор Куюмджиев, както и председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова и други.

В рамките на посещението България ще предостави 2500 ваксини на стойност 50 000 лева против паротит (заушка) в отклик на молбата на Молдова заради развитието на епидемията там.

В рамките на визитата са предвидени и срещи с президента на Молдова Владимир Воронин, с председателя на парламента Мариан Лупу, както и с българската общност, която по официални данни наброява 90 000 в цялата страна.