Стачка на железопътните работници в Германия
Стачка на железопътните работници в Германия / netinfo

Стачка на машинисти и други железопътни работници в Германия предизвика сериозни проблеми за десетки хиляди пътници, предаде Асошиейтед прес.

Синдикатът, който представлява голяма част от машинистите на германската държавна компания "Дойче бан" започна четиричасовата стачка в пет часа сутринта местно време. Към нея се прибавят стачни действия и на други два синдиката, които преговарят с ръководството на железопътната компания за 7 процента увеличение на заплатите на около 134-те хиляди работещи в "Дойче бан". Ръководството предлага две поредни увеличения от по 2 процента през следващите 30 месеца.

В момента средната заплата в Дойче бан е около 1500 евро след удръжките, което за синидката на машинистите /ГДЛ/ е неадекватно малко. Този синдикат настоява за 31 процента увеличение на заплатите им.

"Дойче бан" съобщи, че стачните действия, макар и от по няколко часа, вероятно ще предизвикат закъснения на влакове чак до вечерта.

Вчера продължилите два часа стачки на железопътните работници също предизвикаха закъснения на влаковете, особено на регионално ниво, пирпомня Франс прес.