Сръбски полицай: През 2005 г. Борисов разбра за готвен атентат срещу него в Белград
Сръбски полицай: През 2005 г. Борисов разбра за готвен атентат срещу него в Белград / снимка: БГНЕС, архив

В сръбското министерство на вътрешните работи и в спецслужбите (БИА) нямат информация за готвен атентат от страна на Сретен Йоцич срещу българския премиер Бойко Борисов, пише вестник „Прес”.

Пред изданието полицейски източници и служители на спецслужбите са казали, че Йоцич дълго време „е бил крал на българския подземен свят” и там (бел.ред. в България) продължава да има сериозни позиции. Коментарите в днешната сръбска преса са по повод информациите в София, че сръбският наркотрафикант Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, е готвел покушение срещу Борисов. „Прес” пише, че неговите източници от службите не изключват вероятността подобни информации да имат за цел да се постигне „ПР за вътрешнополитически цели”.

„Престъпната група „Килърите” е извършила 12 мафиотски убийства. Те са забъркани в много убийства в България и Хърватия. Възможно е те да са планирали и убийството на Борисов, но дали те са получили заповед от Йоцич или това са решили сами, днес това е невъзможно да се каже”, твърди още източникът пред „Прес” и припомня, че „връзките на Йоца Амстердам с Борисов са тема вече 10 години”.

„Сретен Йоцич наистина имаше добри отношения с непосредственото обкръжение на Бойко Борисов. Но той бе арестуван през 2002 г. когато Борисов бе главен секретар в МВР. Йоцич очакваше подкрепа от приятелите си, но България го предаде на Холандия, а четири години по-късно той бе екстрадиран в Сърбия”, казва още източникът пред „Прес” и припомня, че в София Сретен Йоцич е живял с фалшива самоличност - тази на Марко Милосавлевич.

Бившият ръководител на дирекцията за Държавна сигурност в Белград Мирослав Милошевич казва, че не е изненадан от информацията за готвено покушение срещу Борисов. „Борисов е мой приятел. Ние имахме отлична комуникация, докато той бе на чело на българската полиция, а аз на сръбската. Един път той сподели пред мен, че има оперативна информация, че Йоца Амстердам готви покушение срещу него. Това стана някъде след ареста на Йоцич през 2002 г. Когато през 2005-а в Белград организирахме среща на директорите на полициите от Югоизточна Европа аз много исках Борисов да присъства на срещата. Той потвърди участието си, но в последния момент той отложи визитата си, защото получил информация, че мафията е искала да го убие”, казва още Милошевич. Самият той не вярва в приказките за връзки между Борисов и Сретен Йоцич. Той дори не е сигурен, че двамата въобще се познават, изтъква БГНЕС. „Аз не мога да кажа дали Сретен Йоцич може да организира атентат от затвора. Едно обаче е ясно, че най-големите престъпници в света, незавсимо дали са в затвора или на свобода винаги са заедно и Сретен Йоцич продлъжава да има сериозно присъствие в българския подземен свят”, уточнява още Милошевич.

Пред друго сръбско издание адвокатът на Сретен Йоцич Велко Делибашич определя информациите за готвен атентат срещу Борисов като смешни. „По целия свят има хора, които са готови да кажат вякакви неща за да получат статут на свидетели. От разследването ще стане ясно, че Йоцич няма връзка с тези неща”, казва още Делибашич. В момента Сретен Йоцич излежава 15 годишна присъда за убийство. В същото време срещу него се води и друг процес за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.