Сомалийските пирати отвлякоха индонезийски танкер
Сомалийските пирати отвлякоха индонезийски танкер / cнимка: Reuters

Сомалийски пирати отвлякоха сингапурски химикаловоз с 24-членен екипаж в Аденския залив в първия ден на новата година. 150-метровият танкер с водоизместимост 20 000 тона "Пармони" плавал от Генуа, Италия, за Индия, когато бил атакуван вчера и принуден да се насочи към сомалийсикя бряг, потвърдиха от мисията на ЕС "Аталанта", базирана в Нортуд, Великобритания.

Екипажът включва 17 индонезийци, петима китайци, нигериец и виетнамец, съобщава БТА. Опитваме се да се свържем с кораба, заяви в Сингапур говорител на собственика на кораба GBLT Shipmanagement PTe Ltd, цитиран от ДПА.

Властите в Сингапур съобщиха, че са получили сигнал за помощ от танкера в 9.30 ч. по Гринуич вчера. Построен през 2008 г., танкерът плава под флага на Сингапур, а оператор на химикаловоза е индонезийската компания Berlian Laju Tankers (BLT).

Междувременно няма никаква нова информация за отвлечения преди дни танкер, на който има и петима българи. Освен тях на борда на похитения британски химически танкер "Сейнт Джеймс Парк" са и още 21 души от осем националности. Сред тях има руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци. Всеки момент се очаква пиратите да установят контакт и да започнат преговорите за освобождаването на отвлечения кораб "Сейнт Джеймс Парк". Това съобщи за Дарик управителят на фирма "Зодиак шипинг" капитан Продан Раданов. Той допълни, че все още няма потвърждение дали плавателният съд е застанал на котва в зоната, контролирана от пиратите. По-късно вчера пред БТА говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов заяви, че "Сейнт Джеймс Парк" вече е акостирал на сомалийски бряг.