Смъртните случаи в Москва са се увеличили двойно
Смъртните случаи в Москва са се увеличили двойно / Reuters

Смъртността в Москва се е увеличила двойно и е достигнала средно по 700 случая на ден. До голяма степен това се дължи на рекордните жеги и отровния смог от горските пожари, заяви ръководителят на столичния отдел по здравеопазването Андрей Селцовски, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Селцовски невижданите горещини и задушаващият смог са допринесли за увеличаването на смъртните случаи в сравнение със същия период на миналата година. По думите му моргите в руската столица са почти препълнени, след като са достигнали почти пълния си капацитет от 1300 трупа.

Експертът по климатичните промени и здравеопазването в Световната здравна организация Дайърмид Кембъл-Лендръм заяви, че смъртността може да се удвои заради високите температури - явление, което е било наблюдавано по време на горещата вълна в Европа през 2003 г.

"Има тенденция влиянието да е по-силно на места, които не са свикнали с подобни температури. Тези температури не биха били необичайни за южната част на САЩ или за Австралия, но в Русия инфраструктурата не е пригодена за такива температури и рискът от смъртни случаи ще расте", каза той, цитиран от БТА.

Малко апартаменти в Москва, където дневните температури достигнаха рекордните 38 градуса по Целзий, имат климатици. Тежко е и положението с вентилацията в натовареното метро на руската столица.

Според Кембъл-Лендръм е трудно да се прецени дали повечето от новите смъртни случаи в Русия се дължат на горещините или на смога. По думите му обаче няма съмнение, че съчетанието на двата фактора крие голяма опасност.

Специалистът заяви, че най-застрашени са възрастните хора и страдащите от сърдечни и белодробни заболявания, но според него при твърде тежки условия може да има увеличаване на смъртните случаи и сред здрави хора. Той прогнозира, че смъртността вероятно ще продължи да расте, докато траят горещините.

До момента преките жертви на горските пожари около Москва са най-малко 52, а над 2000 домове са разрушени, отбелязва АП.