/ Guliver/Getty Images
Словения официално получи статут на наблюдател в Съвета за сигурност на ООН, след като през юни бе избрана за непостоянен член, предаде агенция СТА.

Словенските дипломати могат от днес да присъстват на заседанията на Съвета за сигурност на ООН преди началото на мандата за непостоянен член на Словения, който ще трае от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2025 г.

Словения няма да бъде представлявана в Съвета за сигурност от ръководителя на словенската мисия към ООН Бощян Маловръх, а от специалния пратеник Самуел Жбогар, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло.

„Външният министър (Таня Файон) добре каза, че Маловръх изигра своята роля по време на кампанията, както и всички останали направихме, начело с министърката. За работата на Съвета за сигурност трябва да се прецени кой би могъл да представлява Словения по най-добрия начин, така че да се възползваме от този момент. За мен е чест, че правителството реши това да бъда аз“, коментира Жбогар.

Маловръх остава на същата позиция и ще ръководи словенската мисия към ООН за представляване на Словения в Общото събрание и в Икономическия и социален съвет на ООН, в който Словения получи място за периода от 2023 – 2025 г.

През юни Словения бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН със 153 гласа „за“ и 38 гласа „против“. По време на мандата си страната ще работи по четири ключови теми: въздействието на климатичните промени върху сигурността; предотвратяването на конфликти чрез мерки за превантивна дипломация; жените, мирът и сигурността; и защитата на цивилни лица при въоръжени конфликти.
Симона - Алекс Михалева/БТА