/ БГНЕС
Премиерът на Румъния Николае Чука поиска проверка дали фирмите, които са извършвали строителни работи в пострадалите от земетресението райони в Турция, са извършвали такива и в Румъния. „В зависимост от резултата ще набележим мерките, които могат да бъдат предприети на ниво отделни институции“, заяви Чука, цитиран от Аджепрес. 

По думите му е необходимо стандартите в областта на строителството да бъдат преразгледани. Той посочи, че особено внимание ще бъде отделено на училищната инфраструктура, която е оценена като сеизмично рискова. “118 училища са оценени за сеизмичен риск”, отбеляза Чука. Според него е нужна и преоценка на институционалните сгради и частните сгради с колективно жилищно настаняване.

Силно земетресение разлюля Румъния, усети се и у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

По време на днешното правителствено заседание премиерът на Румъния обяви още, че от четвъртък (16 февруари) ще бъде създадена междуинституционална работна група за превенция, подготовка и реакция при извънредни ситуации, след земетресенията от последните няколко дни в района на Олтения. Групата ще е под негова пряка координация и ще включва представители на девет министерства, както и различни окръжни и общински звена и организации. 

Каква е сеизмичната активност след силния трус в Румъния, усетен и у нас (ВИДЕО)

Във връзка със земетресенията в Румъния, от понеделник (20 февруари) по 30 местни телевизионни канала тръгва и информационна кампания “Не трепери, ако земята трепери”.

“Тази кампания ще е за "по-дълъг период" и ще предава информация за това как населението трябва да реагира в случай на земетресение”, съобщи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат. Работи се и върху платформа “Бъди готов”, чрез която с един клик населението ще има достъп до информация за това какво да прави преди, по време на и след рискови ситуации като земетресения и наводнения.
Мартина Ганчева/БТА