Сиви облаци над Хайлигендам
Сиви облаци над Хайлигендам / netinfo

Макар и времето в Германия да се постопли, над Хайлигендам са надвиснали сиви облаци. След официалната вечеря снощи, сред лидерите на страните от Г-8 цареше привидна хармония, докато при затворени врата между тях несъгласието и различията по най-важните въпроси, които са в програмата на тазгодишната среща на върха се задълбочаваха. Вечерята започна с телешки бульон от Мекленбург, последван от аспержи от Беелиц, с паниран шницел и завърши с диви плодове със сметанов сладолед.

Домакинята на срещата искаше да проведе първоначалните разговори с всички лидери на Г-8, за да види какви са настроенията, и това, което излезе от тези разговори, е тотално неразбирателство по въпроса с помощта за Африка. Още от вчерашната среща на Меркел с Боб Гелдоф и Боно от U2, федералният канцлер не получи одобрение. Двамата организатори на концерта Live 8, заявиха, че Ангела Меркел подхожда твърде прагматично по въпроса и че не използва историческия шанс да повлияе на другите страни, за да се запази целта за подпомагане на Африка, но да се сменят средствата.

По-напрегнато не можеше да бъде положението вчера и между Джордж Буш и Владимир Путин. Русия и Америка се обвиняват взаимно във връщане към неотдавнашните времена на Студената война. Снощи говорителят на Кремъл Димитри Песков и държавният секретар от външното министерство на Щатите Даниел Фрийд разменяха критики и потвърждаваха позициите на двете страни по въпроса. Фрийд заяви, че е загрижен за Русия и че заплахите с нови атомни удари от нейна страна са леко странни. На свой ред Песков потвърди изказванията на своя шеф.

Ангела Меркел е загрижена за разговорите и за тяхната посока, защото спорът между бившите съперници от Студената война относно разполагането на американски противоракетни бази в Полша и Чехия може да измести по-важните въпроси като промяната на климата и помощта за Африка.