Сирийската опозиция ще се включи в мирните преговори в Женева
Сирийската опозиция ще се включи в мирните преговори в Женева / БГНЕС

Сирийската опозиция реши да се включи в мирните преговори в Женева. Един от висшите представители на Върховният комитет по преговори, който от 4 дни заседава в саудитската столица Рияд, потвърди пред АФП, че 30-35 души от органа ще участват в разговорите в Швейцария.

От комитета все пак уточниха, чрез пост в социалната мрежа „Туитър", че няма да разговарят с делегацията на сирийската власт, а единствено с представители на ООН.

„ВКП отива в Женева за да участва в дискусии с ООН, не да преговаря", написаха от групата.

Асад Ал-Зоаби, ръководител на делегацията на ВКП, заяви пред „Скай Нюз Арабия", че опозицията е получила търсените гаранции, че правителствените сили ще прекратят бомбардировките върху райони с цивилно население, както и обсадите, които не позволяват достъп на хуманитарни конвои.

Тези гаранции идват от САЩ и Саудитска Арабия, допълни Зоаби, като още каза, че делегацията ще пристигне в Женева утре или в неделя сутрин.

Въпреки натиска на ООН и международните сили, които ще участват в преговорите, опозиционният съюз, базиран в Рияд, отказваше да се включи в тях преди да получи уверения за прекратяване на военния натиск върху обсадените градове.

Комитетът включва някои от основните политически, граждански и паравоенни групи, опозиционни на режима на Башар Асад в Сирия, но не всички такива.

Известно изключение са организациите на сирийските кюрди, които са една от основните сили, воюваща срещу „Ислямска държава". По изрични настоявания на Турция, и неофициални на други сили, кюрдите не са поканени в преговорите в Швейцария, организирани под егидата на ООН.

Те започнаха по-рано днес, като посланикът на международната организация в Сирия Стафан Де Мистура се срещна с официалната делегация на сирийската власт.

Все още не е ясно кога точно опозицията ще се включи в разговорите, но по план те могат да продължат седмици. Целта е да се стартира диалог, който да доведе до примирие и начало на политическия преход след почти 5 годишната гражданска война в Сирия. Международните сили определиха, че първите необходими стъпки в него са временно правителство, промени в конституцията, и в последствие - избори.

До момента няма консенсус между замесените страни за бъдещето на президента Башар Асад. Това е друга от основните причини за нежеланието на опозицията да влезе в преки преговори с представителите на властта.

Де Мистура, цитиран от ТАСС, съобщи че все пак очаква диалога между двете страни да започне този уикенд. Неговото очакване е, че на 1 февруари ще може да се направи оценка на ситуацията.

Източник: БГНЕС