Сирийската опозиция отхвърли предложението на Кофи Анан за диалог с властта
Сирийската опозиция отхвърли предложението на Кофи Анан за диалог с властта / снимкa: Reuters

Лидерът на главната сирийска опозиционна група отхвърли призивите на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за диалог между правителството в Дамаск и опозицията и ги нарече нереалистични, предаде Асошиейтед прес.

В телефонно интервю от Париж Бурхан Галиун заяви за АП, че Анан вече е разочаровал сирийския народ. Анан, който бе назначен за пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия, заяви, че има за задача да започне "политически процес" за решаване на конфликта в Сирия. Този уикенд той трябва да се срещне в Сирия с президента Башар ал Асад.

След разговори в четвъртък с лидера на Арабската лига Набил ал Араби, Анан предупреди за продължаващото военизиране на сирийския конфликт и призова опозицията да намери политическо решение с правителството. "Надявам се, че никой не мисли сериозно да използва сила в тази ситуация", заяви Анан и изтъкна, че ще направи реалистични предложения за решение на конфликта.

"Подобен род коментари са разочароващи и не дават много надежда за хората в Сирия, които биват убивани всеки ден. Все едно гледаме същия филм отново и отново", допълни Галиун, цитиран от БТА.

Кофи Анан ще посети в скоро време в Турция лагери на сирийски бежанци и ще разговаря с турските ръководители, предаде АФП, като се позовава на турски източник. Анан изрази пред нас желанието си да посети в скоро време Турция и ние му дадохме нашето съгласие, посочи за АФП турски дипломат, който уточни, че Анан ще посети лагери в окръг Хатай /Южна Турция/, близо до границата със Сирия. Посещението на Анан в Хатай и Анкара ще се осъществи в следващите дни, посочи друг източник, близък до турското правителство, докато турският телевизионен канал НТВ твърди, че по всяка вероятност то ще започне още в понеделник /12 март/. Анан е предвидил да посети Сирия в събота.

Близо 12 000 сирийски бежанци са настанени в лагери в Турция. Голям брой сирийци са преминали през последните дни в Турция, изплашени от щурма на сирийските правителствени сили срещу бунтовническия квартал Баба Амро в град Хомс, според турски източници. Само през последната седмица в Турция са пристигнали близо 800 сирийски бежанци, според данни на служител от турското външно министерство, цитирани от АФП.

На 1 март след голяма офанзива на силите за сигурност властите си върнаха контрола върху бастиона на бунта в Хомс - квартала Баба Амро.

Сирийските правителствени сили са убили днес 31 човека. Десет от тях са демонстранти от град Хомс, срещу които бил открит минометен огън, предаде Ройтерс, цитирайки активист от град Хомс. Обстрелвана и била и джамия в квартала Баб Дрейб на град Хомс, в момента, когато богомолци излизали от храма след петъчната молитва.
Източник от друг квартал на Хомс - Халидия - каза, че днес в различни части на града е имало четири протеста. Участниците във всичките били острелвани с миномети.

Интензивният обстрел бе подновен днес след няколкодневно относително затишие, което се свързва с визитата в Сирия на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс. Тя посети Хомс и каза, че някои негови райони са напълно разрушени.

Жител на квартал Карм ел Зейтун в Хомс съобщи днес, че рани сутринта в квартала са навлезли трийсет танка, които стрелят по къщите. Хората са се скрили в домовете си, улиците се опустели, армията стреля с автоматично оръжие и с гранатомети.

По данни на Местните координационни комитети девет души са убити в Хомс, три в провинция Хомс, двама в Идлиб, и двама в Дамаск. Базираният във Великобритания Център за наблюдение на праваота на човека съобщава за двама убити при операция на армията в град Хама, който е близо до турската граница.

Днес опоненти на сирийския президент Башар Асад отново излязоха на улиците, често пъти след традиционните петъчни молитви, за да демонстрират срещу автократичното управление на Асад. Съобщава се, че силите за сигурност са стреляли срещу протестиращите.

Сирийското министерство на правосъдието е поискало от ливанските власти да му предадат въоръжените сирийци, избягали в източния ливански район Бекаа, предаде ДПА, цитирайки ливански медии. Миналата седмица в Ливан, в долината Бекаа, са били задържани 35 въоръжени сирийци, за които се предполага, че са свързани с въстанническата ССвободна сирийска армия. Двайсет и осем от тях са били освободени, след като станало ясно, че не са използвали оръжието си на ливанска територия.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс заяви днес, че сирийският режим се е съгласил да направи заедно с ООН ограничена оценка на ситуацията в страната, предаде Ройтерс.

Еймъс, която говори на пресконференция в Анкара, посочи, че е поискала от сирийския режим да осигури безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ за най-засегнатите райони в страната, но сирийските власти са поискали повече време.

Американските власти разполагат със сведения, че от Сирия изтичат големи потоци парични средства и че видни представители на управляващия режим бягат съседни страни, заяви снощи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й това често е начало на процес, в който поддръжниците на режима започват да разбират, че той е обречен. Тя не посочи имената на бегълците, като само уточни, че те се прехвърлят в Ливан, Йордания, Турция и други съседни на Сирия държави. Според Нюланд обикновено подобен процес проявява тенденция към разширяване. Тя добави, че през последните месеци се наблюдава увеличаване на броя на дезертьорите от сирийската армия, гладно на редници и сержанти.