Силвио Берлускони навършва 75 години, но с малко поводи да празнува
Силвио Берлускони навършва 75 години, но с малко поводи да празнува / снимка: Reuters, архив

Премиерът на Италия Силвио Берлускони навършва 75 години, но той едва ли има какво да празнува, предаде Асошиейтед прес.

Италия рискува да бъде погълната от дълговата криза в Европа, а към самия Берлускони всеки ден се отправят призиви да подаде оставка. Той не може да се отърве и от проблеми със съда - подсъдим е по четири процеса: три от тях свързани с деловите му начинания, а четвъртия - с обвинения, че е плащал за секс на непълнолетно момиче. А всекидневните медийни разкрития във връзка с личния му живот заплашват да го превърнат във "вечния обвиняем", посочва агенцията. Тази седмица той бе замесен в още един скандал с компаньонки, осигурявани за негови партита от италианския бизнесмен Джампаоло Тарантини.

Според италиански депутати Берлускони непрекъснато се оплаквал, че е жертва на прокурорите левичари, които всъщност искали да го махнат от властта.

Лошите новини и личните неприятности се трупат върху главата на милиардера политик, който вече не може да разчита на съюзниците си да го подкрепят в трудните времена, предава БТА. Последният скандал в правителството му избухна броени дни преди рождения ден на премиера, а министрите му продължават да се карат кой да бъде следващият управител на централната банка.

Силвио Берлускони навършва 75 години но с малко поводи да празнува
netinfo

В телевизионно интервю Берлускони заяви, че подаръкът за рождения му, който той самият желае най-силно, е политическите боричкания около него да спрат.

"Това е толкова труден момент за Запада, за Европа и за Италия. Бих искал всички да спрат да се карат и да насочат усилията си към възстановяването на икономиката и извеждането на Италия от кризата", изтъкна той.

Единственият светъл лъч в политическото му битие засега е фактът, че независимо от скандалите парламентарното мнозинство зад премиера остава стабилно, посочва АП.

Силвио Берлускони навлезе в политиката през 1994 г. и в момента кара трети премиерски мандат. Самият той се зарича, че няма намерение да се оттегли от властта докато не изтекат и петте години на сегашния му мандат през 2013 г.