Силна експлозия разтърси района на Червената джамия в Исламабад
Силна експлозия разтърси района на Червената джамия в Исламабад / netinfo

Силна експлозия разтърси района на Червената джамия в пакистанската столица Исламабад, предадоха световните агенции. Атентатор камикадзе се взриви сред полицаи, намиращи се на пазар на половин километър от джамията.

Най-малко десет души са убити при взрива и 15 са ранени, съобщи полицията. Към мястото на трагедията са се отправили линейки.

Допреди две седмици Червената джамия беше сцена на кървави сблъсъци между барикадирали се в нея ислямисти и пакистанските сили за сигурност. В сраженията, продължили между 3 и 11 юли, загинаха 100 души. След като пакистанските сили за сигурност превзеха джамията, в Пакистан имаше няколко кървави атентата, смятани за дело на ислямисти, в отговор на щурма на храма.

Когато пакистанските власти поеха контрола над Червената джамия, те я пребоядисаха в бледооранжев цвят. По-рано днес стотици ислямистки ученици отново превзеха храма. Те дойдоха в него за традиционната петъчна молитва, но после започнаха да го пребоядисват отново в червено, изгониха новия му имам и настояха в него да се върне главния духовник, арестуван от пакистанските сили за сигурност по време на сблъсъците от началото на юли. Протестиращите хвърляха камъни по бронетранспортьор и десетки полицаи в бронежилетки и каски, охраняващи района на джамията. След като демонстрантите отказаха да изпълнят нареждането на полицията да се разпръснат мирно, полицаите използваха сълзотворен газ срещу тях.

Атентаторът камикадзе се е взривил именно сред полицаите, участвали в разпръскването на протестиращите ученици.