Силата на пожарите в Австралия е свързана с глобалното затопляне
Силата на пожарите в Австралия е свързана с глобалното затопляне / снимки: БГНЕС

Австралия, която стана жертва на смъртоносни пожари, е държавата с най-сух климат в света, благоприятстващ огнената стихия. Последствията от глобалното затопляне обаче са в състояние да увеличат десетократно пораженията, предупредиха специалисти, цитирани от Франс прес. Затоплянето, климатът и сушата видоизменят характера, силата и продължителността на пожарите в австралийския буш, обясни експертът Гари Морган, ръководител на изследователския център "Бушфайър кооператив рисърч сентър" в Сидни.

Пожарите през последния уикенд доказват необходимостта от научни изследвания, за да задълбочим познанията си за многобройните последици от тази стихия. В Австралия от няколко дни бушуват невиждани пожари. Загиналите в югоизточната част са най-малко 170. Огньовете се

Силата на пожарите в Австралия е свързана с глобалното затопляне
netinfo
разпространиха благодарение на опасния "коктейл" от рекордно високи температури до 47 градуса по Целзий, небивала суша и силни ветрове.

И докато пламъците поглъщат хиляди квадратни километри в южната част на страната, североизточния щат Куинсланд пък бе засегнат от наводнения след проливните валежи, предизвикани от циклони. През 2007 г. Австралия преживя неимоверна суша, заради която селскостопанската продукция спадна с 10 процента, а много селски общини бяха разорени. Сегашната трагедия трябва да привлече вниманието на политиците върху необходимостта да се предприемат спешни действия във връзка с глобалното затопляне, подчерта природозащитната организация Грийнпийс.

Австралийската полиция обяви, че пожарите в страната може да са предизвикани умишлено. Полицията обяви опожарените градове за местопрестъпления. В телевизионно

Силата на пожарите в Австралия е свързана с глобалното затопляне
netinfo
интервю министър-председателят Кевин Ръд, видимо разстроен, сравни подпалвачите, които може би са предизвикали някои от 400-те опустошителни пожара в щата Виктория, с масови убийци.

Главният прокурор Робърт Маклелънд каза, че лицата, предизвикали умишлен палеж, може да бъдат съдени за убийство. Десетки огнища още не са овладени и продължават да горят в различни части на щата Виктория. Ситуацията обаче е много по-спокойна в сравнение със събота, когато огнената стихия нанесе огромни поражения. По информация на противопожарните служби пожарите от събота са изпепелили територия от 2200 квадратни километра. Парламентът прекрати редовната сесия, за да изслуша съболезнователните речи на депутатите, мнозина от които не успяха да прикрият емоциите си.

Според комисар Кристин Никсън от щатската полиция във Виктория следователите подозират, че поне един от опустошителните пожари, който изпепели цял град, е предизвикан умишлено, но това не е сигурно за останалите случаи.