/ iStock/Getty Images
Гражданите на Швейцария гласуват на референдум за закон, въвеждащ здравни сертификати във връзка с COVID-19, след твърде неспокойна кампания и опасения от нови протести през деня, предаде Франс прес.

Според най-новото допитване на института gfs.bern, осъществено от 3 до 11 ноември, 61 на сто от избирателите се очаква да подкрепят проекта.

Референдумът се състои в момент, когато светът отново е в състояние на тревога поради появата на нов вариант на коронавируса - Омикрон.

През юни швейцарците вече подкрепиха закона с 60 на сто от гласовете, но текстът бе променен, за да осигури на властите повече свобода на действия, и противниците на санитарните пропуски поискаха нов референдум.

Признак на напрежение, необичайно за Швейцария - в очакване на демонстрации полицията блокира днес площада пред сградите на парламента и на правителството в Берн.
По време на кампанията имаше много демонстрации, понякога забранени и съпроводени с насилие. Не се стигна обаче до истински вълнения като тези в Нидерландия или на френските Антилски острови. При все това мнозина политици получиха смъртни заплахи и бяха поставени под полицейска закрила.

Днес се провежда и вот за популярна инициатива, предвиждаща конфедерацията да гарантира "подходящо възнаграждение" за хората, полагащи медицински грижи.

От средата на октомври броят на заразените с КОВИД-19 в Швейцария расте заради разпространението на варианта Делта. За разлика от други страни обаче властите не смятат да затягат антивирусните мерки в национален мащаб с мотива, че до момента са заети само 20 на сто от леглата за интензивни грижи, резервирани за пациенти с COVID-19.

Темпът на ваксинацията в страната е по-бавен в сравнение с други държави от Западна Европа - изцяло са имунизирани около 65 процента от швейцарците.
БТА