/ Istock
Докато Индия се подготвя да бъде домакин на срещата на върха на Г-20 тази седмица, правителството на министър-председателя Нарендра Моди изпадна в недоумение, след като в официална покана, изпратена от името на президента, беше използвано различно име на страната: Бхарат.

В поканата за вечеря, изпратена на 5 септември до гостуващите лидери на страните от Г-20, Дропади Мурму е подписан като "президент на Бхарат" вместо като "президент на Индия", съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Това беше приветствано от много хиндуистки националистически лидери от управляващата партия "Бхаратия Джаната" на Моди, които заявиха, че то представлява отхвърляне на колониалното наследство на страната.

Но опозиционните групи поставиха под въпрос мотивацията и времето за използване на "Бхарат", което се харесва на хиндуистката националистическа база на министър-председателя.

Нямаше незабавни коментари от страна на Моди, които да подсказват, че той ще предприеме стъпки за официална промяна на името на страната. Но индийските медии съобщиха на 6 септември, че неговата партия може да предложи промяната на предстояща сесия на федералния парламент.
Склонността на премиера към внезапни политически ходове, целящи да развълнуват поддръжниците му, включително внезапната забрана на най-големите банкноти в страната, го направи по-популярен сред неговите съмишленици.

Думата „Бхарат“ има санскритски произход и е официалното име на нацията на хинди, но при комуникацията на английски език с други държави се използва Индия. В Конституцията на страната името се използва само веднъж - "Индия, т.е. Бхарат, е съюз на държавите", се казва в член 1.

"Индия, това е Бхарат. Има го записано в Конституцията", заяви пред информационна агенция Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на Индия. "Приканвам всички да я прочетат", добави той.

В Конституцията обаче номиналният ръководител на страната се нарича президент на Индия.

Спорът за поканата възникна няколко дни след като Мохан Бхагват, ръководител на Раштрийа Сваямсевак Сангх, организация, която има силно влияние върху индуистката десница в Индия, заяви, че хората трябва да използват името „Бхарат“ вместо Индия.
БГНЕС