Ще гласуват ли британците излизането на страната си от ЕС?
Ще гласуват ли британците излизането на страната си от ЕС? / ThinkStock/Getty Images

Засилват се нагласите за излизането от ЕС, сочат оповестените днес резултати от от две проучвания на британското обществено мнение, извършени от социологическата агенция Ай Си Ем, съобщи Ройтерс.

Референдумът за Брекзит вече започна по пощата

Резултатите от телефонна анкета показват, че 45% от запитаните подкрепят излизането от ЕС, докато на противоположното мнение са 42%. Сравнено с предишна телефонна анкета на Ай Си Ем от 16 май днешните данни показват увеличение на хората, подкрепящи напускането на съюза. Тогава в полза на Брекзита са се изказали 39%, а на оставането в ЕС - 47%.

Социологическата агенция обяви днес резултатите и от още едно проучване по темата, този път ежеседмично и проведено онлайн. В него подкрепящите Брекзита са 47%, а противниците му - 44%. За сравнение миналата седмица между двата лагера е имало пълен паритет, като всеки от тях е заемал дял от 45%.

Британските избиратели са разделени преди референдума за членството в ЕС

Днес бе публикувано и проучване на друга социологическа агенция - ЮГав, направено по поръчка на германското икономическо издание "Ханделсблат". Според него британските избиратели са разделени поравно в отношението си към Брекзита, като всяка от двете гледни точки за еврочленството се подкрепя от по 40% от електората, предаде ДПА.

Колебаещите се гласоподаватели ще имат решаваща роля за изхода от референдума на 23 юни.

Източник: БТА